Muizen verwijderen

Muizen zijn altijd op zoek naar voedsel, warmte en onderdak, dus ze kunnen gemakkelijk hun weg vinden naar je huis. Ze kunnen ernstige problemen veroorzaken, waaronder een opeenhoping van knaagdieruitwerpselen die astma en allergieën kunnen veroorzaken, en ook ziekten als het Hantavirus en Lassakoorts kunnen verspreiden. Om van muizen af te komen moet je aanpakken en veranderen wat hen naar je huis aantrekt, zoals voedselbronnen, waterbronnen en schuilplaatsen.

Bedenk echter dat muizen zich 10 keer per jaar voortplanten, dus slechts een paar beestjes kunnen snel uitgroeien tot een plaag. Je zult snel actie moeten ondernemen en preventieve maatregelen moeten nemen.

Muizen zoeken naar voedsel, water en onderdak in pantry’s, holtes onder kasten, openingen voor drogers, kruipruimtes in kelders, zolders en isolatie. Tekenen van een muizeninvasie zijn vettige vlekken op muren en plinten, knaagsporen op de randen van planken en voedselverpakkingen, uitwerpselen die lijken op zwarte rijstkorrels, ’s nachts krassende geluiden in de muur en nesten van versnipperd papier of andere buigzame materialen. Vreemd gedrag van huisdieren, zoals krabben aan meubels of snuffelen onder apparaten, is ook een aanwijzing dat er muizen aanwezig zijn.

In je tuin moet je brandhout uit de buurt van het huis bewaren en klimop of andere planten die schuilplaatsen voor muizen bieden terugsnoeien. Zorg er ook voor dat je irrigatiesystemen uitschakelt als ze niet in gebruik zijn om de hoeveelheid water in de buurt van je huis te verminderen. Muizen kunnen lang leven op het vocht in hun binnenste, dus het verminderen van hun beschikbare waterbron kan helpen om ze af te schrikken.

Je kunt ook een natuurlijk afschrikmiddel creëren door essentiële oliën te gebruiken waarvan bekend is dat ze muizen afweren, zoals pepermunt- en kruidnagelolie. Week katoenen ballen in deze oliën en leg ze in kasten, gangen en potentiële ingangspunten in je huis. Het is een goed idee om je zelfgemaakte afschrikmiddelen regelmatig te vervangen, want de geur kan na een paar weken vervagen.

Je kunt de toegang tot je huis ook blokkeren door staalwol te stoppen in gaten die je opmerkt. Dit werkt beter dan duct tape omdat muizen er niet doorheen kunnen kauwen. Draag handschoenen om je vingers te beschermen als je dit doet, en zorg ervoor dat je de wol om de paar weken opnieuw opvult. Probeer ook gebieden te besproeien met een mengsel van gelijke delen appelciderazijn en water. Breng dit afschrikmiddel minstens eenmaal per maand opnieuw aan op plekken binnen en buiten. Gebruik voor ingangen buiten kit om open ruimtes af te dichten en breng een weerbestendige strip aan op het deurkozijn. Dit voorkomt dat muizen binnenkomen, en maakt de deur ook beter bestand tegen regen en sneeuw. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent een stormdeur te installeren.