Wandelen als sport

Wandelen is een geweldige manier om je lichaam in beweging te krijgen. Het kan je helpen calorieën te verbranden, spieren te versterken en je hartgezondheid te verbeteren. Het is ook een goede vorm van lichaamsbeweging die niet te veel druk uitoefent op de gewrichten, waardoor het ideaal is voor mensen die problemen hebben met hun knieën of heupen.

Maar als je de intensiteit wilt opvoeren en jezelf wilt uitdagen, kun je dingen doen als heuvelherhalingen of intervaltraining, waarbij je een paar minuten rustig wandelen afwisselt met uitbarstingen van intens wandelen, of zelfs lopen met hand- of enkelgewichten – pas alleen op dat ze je vorm niet verstoren. Je zou ook kunnen deelnemen aan een wandelsport, waarbij je het spel stapvoets speelt met aangepaste regels, wat vooral populair is bij oudere mensen die de traditionele versie van hun favoriete sport niet meer kunnen spelen door blessures of ziekte.

De wedstrijdsport wandelen, meestal aangeduid als wedstrijdwandelen, is een relatief nieuwe sport. Het debuteerde op de Olympische Spelen van 1904, als onderdeel van de tienkamp, voordat het in 1956 een zelfstandig onderdeel werd. Tegenwoordig worden bij Olympische wedstrijdlopen afstanden tot 50 km afgelegd.

Wedstrijdlopen vereist dat atleten een strikte techniek volgen, wat betekent dat hun oprukkende voet de grond niet meer dan twee keer per pas mag raken. Dit klinkt niet snel, maar wedstrijdlopers van wereldklasse kunnen kilometers van zeven minuten afleggen, wat veel sneller is dan iemand die voor zijn plezier wandelt.

Er zijn veel redenen waarom mensen besluiten een wandelsport te gaan beoefenen. Misschien heeft een blessure of ziekte hen ertoe aangezet hun gezondheid te beschermen, of worden ze ouder en vinden ze het moeilijker om de jongeren op het voetbalveld bij te houden. Voor sommigen is het iets sociaals – ze missen de kick van het deel uitmaken van een team en het lachen.

Behalve dat het weinig impact heeft, is Wandelsport ook een geweldige manier om eenzaamheid en isolement aan te pakken. Het geeft mensen die anders misschien niet in staat zouden zijn hun favoriete sport te blijven beoefenen een kans om opnieuw contact te leggen met andere spelers, vaak in dezelfde situatie als zijzelf, en kan leiden tot langdurige vriendschappen.

De snelst groeiende wandelsport is Walking Football, dat op dezelfde manier wordt gespeeld als het traditionele spel, maar in een langzamer tempo met aangepaste regels die het voor iedereen gemakkelijker maken om mee te doen, ongeacht leeftijd of conditie. Andere spellen zijn Walking Netball, een versie van het spel waarbij de spelers alleen lopen tijdens het spel, en Walking Rugby, ontwikkeld voor ouderen om hen te helpen actief te blijven. Al deze spellen kunnen worden gespeeld in teams van een mix van mannen en vrouwen, en zijn geschikt voor alle leeftijden en vaardigheden. Er zijn plannen om meer spellen te ontwikkelen om tegemoet te komen aan uiteenlopende smaken en behoeften.