Geld besparen door het licht uit te doen

Het licht aan laten als je niet in de kamer bent kan een energieverslindende gewoonte zijn. De gebruikte hoeveelheid elektriciteit hangt af van je elektriciteitstarief, maar een lamp van 40 watt die een uur blijft branden kost $0,04 per kilowattuur (kWh). Met de kosten van verwarming en verlichting van je huis, en met stijgende energieprijzen, zul je willen doen wat je kunt om je elektriciteitsrekening te verlagen.

De meest voor de hand liggende en meest voorkomende manier om geld te besparen op je verlichting is gewoon het licht uitdoen. Dit is de eerste stap om je elektriciteitsverbruik te verminderen, en je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt besparen door deze ene simpele verandering.

Het is ook een goed idee om armaturen en lampen schoon te houden, want dat verhoogt hun efficiëntie. Een regelmatige reiniging van de verlichting kan een groot verschil maken voor je energierekening, vooral in kamers die veel gebruikt worden. Het is ook een goed idee om ramen en dakramen schoon te houden, want daardoor komt overdag natuurlijk licht naar binnen en hoef je minder vaak kunstlicht aan te doen.

Als je merkt dat je voortdurend vergeet je lichten uit te doen, kun je ze op een timer zetten om je eraan te helpen herinneren. Je kunt zelfs een bewegingssensor installeren om het licht automatisch uit te doen als je een kamer verlaat. Dit is een goede optie voor kamers die vaak aanblijven, zoals toiletten en bergingen.

Een andere manier om op je verlichting te besparen is het installeren van dimmers. Hiermee kun je de helderheid van een kamer verlagen, waardoor het comfortabeler wordt om tv te kijken of te lezen. Als je het niet prettig vindt om zelf een dimmer te installeren, vraag dan een erkende elektricien om het voor je te doen.

Gloeilampen en halogeenlampen moeten altijd worden uitgeschakeld als ze niet worden gebruikt, omdat ze de minst efficiënte soort verlichting zijn. Ze geven 90% van hun energie af als warmte en slechts 10% resulteert in licht. LED en CFL lampen zijn energiezuiniger, maar moeten nog steeds worden uitgeschakeld als ze niet worden gebruikt, omdat de levensduur wordt beïnvloed door hoe vaak ze worden aan- en uitgezet.

Hoewel dit allemaal geweldige manieren zijn om te besparen op je verlichting, bestaat er geen twijfel over dat de beste manier is om over te stappen op verlichting op zonne-energie. Niet alleen bespaar je daarmee op je elektriciteitsrekening, maar het is ook nog eens milieuvriendelijk.

Als je je niet kunt inzetten om je verlichting uit te schakelen, of je maakt je zorgen over de verwaarloosbare besparingen die dat oplevert, kun je overwegen om ze te vervangen door slimme verlichting. Met behulp van Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, IFTTT of andere smart home systemen kun je eenvoudig een schema voor je verlichting maken en ervoor zorgen dat die alleen aangaat als je hem nodig hebt. Dit is vooral handig voor buitenverlichting en die kamers die de hele tijd aan lijken te staan, zoals badkamers.