In vorm komen

In vorm komen kost veel energie. Het is gemakkelijk om na een slechte dag, week of maand van de wagen te vallen, maar gefocust blijven op je doel is de sleutel. Het juiste dieet, goede slaap en regelmatige lichaamsbeweging zullen allemaal een verschil maken in je resultaten en je helpen de vorm te bereiken die je wilt.

Als je voor het eerst probeert in vorm te komen of je bent al je hele leven een sportschoolrat, dan is het belangrijk om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Het laatste wat je wilt is iets proberen dat je verveelt of je het gevoel geeft dat je hard werkt voor niets. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige wandeling om het blok of een intensievere training zoals yoga, het is belangrijk om een routine te vinden waar je blij van wordt.

De beste manier om in vorm te komen is om klein te beginnen en naar boven toe te werken, maar wees niet bang om jezelf uit te dagen. Streef naar ongeveer 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging of 2 1/2 uur krachtige activiteit per week, samen met spierversterkende oefeningen twee dagen per week.

Een goede plek om te beginnen is met dagelijks wandelen en lichaamsgewichttraining, en als je die eenmaal onder de knie hebt kun je hardlopen of een duursport proberen. Je kunt je ook aansluiten bij een recreatieve sportcompetitie om plezier te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Als je graag basketbal of voetbal speelt, sluit je dan aan bij een plaatselijke competitie en doe wat competitieve oefeningen!

Als je eenmaal in een groef van regelmatig sporten bent gekomen, is het belangrijk om je consistentie te handhaven. Als je op reis gaat voor je werk of vakantie, zorg dan voor een trainingstas met alle benodigdheden ingepakt, zodat je je trainingen kunt voortzetten. Als je niet naar de sportschool kunt gaan, maak dan een wandeling van 10 minuten tijdens je lunchpauze of ga wandelen met vrienden.

Iets anders om te onthouden is dat een gezonde levensstijl een proces is, geen gebeurtenis. Je zult nooit helemaal fit zijn en je zult misschien niet altijd in vorm blijven, maar als je consequent bent met de dingen die je helpen om in goede vorm te komen, zullen ze een manier van leven worden die gemakkelijk vol te houden is.

Behalve dat het je helpt je lichamelijk geweldig te voelen, helpt in vorm blijven je gezonder te eten, wat je algehele gezondheid verbetert en je risico op ziekten als diabetes en hartziekten vermindert. Het zal je ook helpen je dagelijkse taken efficiĆ«nter uit te voeren, van de trap op je werk tot het dragen van boodschappen in de winkel tot het verplaatsen van meubels thuis. Actief blijven vergroot zelfs je stabiliteit en je zogenaamde “kinesthetisch bewustzijn”, waardoor je beter voelt waar je bent in de ruimte, zodat je in de supermarkt niet per ongeluk tegen dingen aanloopt! En natuurlijk is het altijd gemakkelijker om gemotiveerd te blijven als je omringd bent door andere gelijkgestemden. Daarom zijn groepslessen zoals fietsen en yoga zo populair! Ze geven je de steun en inspiratie die je nodig hebt om gemotiveerd te blijven.